Telkin Duası Arapça

Telkin duası ölümden sonra, Münker ve Nekir melekleri ölen kişinin kabri başında onu sorgular. Bu sorgulamada, kişiye “Rabbin kim?”, “Peygamberin kim?” gibi sorular yöneltilir. Bu önemli sorulara doğru cevaplar verilmesi için telkin duası uygulaması yapılır. Telkin duası, ölen kişinin doğru cevaplar vermesine yardımcı olmak amacıyla okunur. Telkini verecek olan aşağıdaki giriş duasını okur. Sonrasında ölünün ismini ve annesinin ismini söyler.

Erkekler İçin Telkin Duası Arapça

Telkin Duası Arapça şudur:

بِسْمِ اللّٰهِ وَبِاللّٰهِ وَعَلٰى مِلَّةِ رَسُولِ اللّٰهِ ,اَللّٰهُمَّ عَبْدُكَ نَزَلَ بِكَ وَأَنْتَ خَيْرُ مَنْزُولٍ بِه۪ خَلَّفَ الدُّنْيَا، خَلْفَ ظَهْرِه۪ فَاجْعَلْ مَا قَدِمَ عَلَيْهِ خَيْرًا مِمًّا خَلَّفَ فَاِنَّكَ قُلْتَ وَمَا عِنْدَ اللّٰهِ خَيْرٌ لِلْأَبْرَارِ.

يَٓا ……………….. اِبْنِ ………………… (üç kere)

اُذْكُرْ مَا خَرَجْتَ عَلَيْهِ مِنْ الدُّنْيَا شَهَادَةً أَنْ لَا اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ، وَأَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولُ اللّٰهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَأَنَّ الْجَنَّةَ حَقٌّ وَالنَّارَ حَقٌّ وَأَنَّ الْبَعْثَ حَقٌّ وَأَنَّ السَّاعَةَ آتِيَةٌ لَا رَيْبَ ف۪يهَا، وَأَنَّ اللّٰهَ يَبْعَثُ مَنْ فِى الْقُبُورِ، وَأَنَّكَ رَض۪يتَ بِاللّٰهِ رَبًّا وَبِالْإِسْلَامِ د۪ينًا وَبِمُحَمَّدٍ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ نَبِيًّا وَبِالْقُرْآنِ اِمَامًا، وَبِالْكَعْبَةِ قِبْلَةً وَبِالْمُؤْمِن۪ينَ اِخْوَانًا. رَبِّىَ اللّٰهُ لَا اِلٰهَ اِلَّا هُوَ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظ۪يمِ.

يَٓا …………. ابْنِ ………….. قُلْ لَا اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ (üç kere)

قُلْ رَبِّىَ اللّٰهُ وَد۪ينِىَ الْاِسْلَامُ وَنَبِىِّ مُحَمَّدٌ عَلَيْهِ الصَّلَاةُ وَالسَّلَامُ ,رَبِّ لَا تَذَرْهُ فَرْدًا وَاَنْتَ خَيْرُ الْوَارِث۪ينَ

(üçer kere)

Kadınlar İçin Telkin Duası Arapça

Telkini verecek olan aşağıdaki giriş duasını okur. Sonrasında ölünün ismini ve annesinin ismini söyler. Telkin duası Arapça:

بِسْمِ اللّٰهِ وَبِاللّٰهِ وَعَلٰى مِلَّةِ رَسُولِ اللّٰهِ، اَللّٰهُمَّ عَبْدُكَ نَزَلَ بِكَ وَأَنْتَ خَيْرُ مَنْزُولٍ بِه۪ خَلَّفَ الدُّنْيَا خَلْفَ ظَهْرِه۪ فَاجْعَلْ مَا قَدِمَ عَلَيْهِ خَيْراً مِمًّا خَلَّفَ فَإِنَّكَ قُلْتَ وَمَا عِنْدَ اللّٰهِ خَيْرٌ لِلْأَبْرَارِ.

يَٓا ……………….. بِنْتِ ………………….. (üç kere)

اُذْكُر۪ى مَا خَرَجْتِ عَلَيْهِ مِنْ الدُّنْيَا شَهَادَةً أَنْ لَا اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ، وَأَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولُ اللّٰهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَأَنَّ الْجَنَّةَ حَقٌّ وَالنَّارَ حَقٌّ وَأَنَّ الْبَعْثَ حَقٌّ وَأَنَّ السَّاعَةَ آتِيَةٌ لَا رَيْبَ ف۪يهَا، وَأَنَّ اللّٰهَ يَبْعَثُ مَنْ فِي الْقُبُورِ، وَأَنَّكِ رَض۪يتِ بِاللّٰهِ رَبًّا وَبِالْإِسْلَامِ د۪ينًا وَبِمُحَمَّدٍ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ نَبِيًّا وَبِالْقُرْآنِ اِمَامًا، وَبِالْكَعْبَةِ قِبْلَةً وَبِالْمُؤْمِن۪ينَ اِخْوَانًا. رَبِّىَ اللّٰهُ لَا اِلٰهَ اِلَّا هُوَ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظ۪يمِ.

يَٓا ………….. بِنْتِ …………… قُول۪ى لَا اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ (üç kere)

قُول۪ى رَبِّىَ اللّٰهُ وَد۪ينِىَ الْاِسْلَامُ، وَنَبِىِّ مُحَمَّدٌ عَلَيْهِ الصَّلَاةُ، وَالسَّلَامُ، رَبِّ لَا تَذَرْهَا فَرْدًا وَاَنْتَ خَيْرُ الْوَارِث۪ينَ (üç kere)

Telkin Duası Arapça Anlamı

“Hayatta iken benimsediğin şu hususları hatırla: Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur ve Hz. Muhammed onun elçisidir. Cennet ve cehennem haktır. Öldükten sonra dirilmek haktır. Hiç şüphesiz kıyamet gerçekleşecektir. Allah kabirlerde olanları yeniden diriltecektir. Yine unutma ki sen; Rab olarak Allah’ı, din olarak İslâm’ı, peygamber olarak Muhammed’i, Rehber olarak Kur’an’ı, Kıble olarak Kâbe’yi ve Kardeş olarak müminleri seçmiş ve bununla mutlu olmuştun. Rabb’im olan Allah’tan başka ilah yoktur. Sadece ona tevekkül ettim ve büyük arşın Rabb’i de odur.” Ardından üç defa, “Ey Allah’ın kulu, lâ ilâhe illallah, de!” sonra yine üç defa, “Rabbim Allah, dinim İslâm, peygamberim Muhammed’dir de!” Bir defa, “Ey Rabbim! Sen onu tek başına bırakma, vârislerin en hayırlısı sensin.” şeklinde seslenir.

Telkinin Yapılışı ve Önemi

Telkin duası, ölen kişinin kabre konulmasından sonra, onun doğru cevaplar vermesini sağlamak amacıyla yapılan bir uygulamadır. Telkini yapacak kişi, genellikle sâlih bir kimse veya imam olup, bu işlemi kabrin başında ve yüzü ölüye dönük şekilde gerçekleştirmelidir. İşte telkin duasının nasıl yapılacağı ve bu konudaki uygulamalar:

Telkinin Yapılışı

  1. Telkinin Konumu ve Duası:
    • Telkini yapacak kişi, kabrin başında durur ve yüzünü ölüye dönük şekilde hizaya getirir. Öncelikle, kabir başında şu dua okunur:

Dua:

  1. “Bismillâhi ve billâhi ve alâ milleti Resûlillâh, Allâhümme abdüke nezele bike ve ente hayru menzulin bihi hallefet-dünyâ halfe zahrihî fec’al mâ gadime ileyhi hayran mim men hallefe fe inneke kulte ve mâ indallâhi hayrun lil-ebrâr.”
  2. Türkçesi: “Allah’ın adıyla ve Allah ve Resûlullah’ın milleti (dini) üzere defnediyoruz. Allah’ım! Kulun Sana vardı. Kendisine varılanların en hayırlısı Sensin. O dünyayı geride bıraktı. Onun gideceği yeri daha hayırlı kıl. Zîrâ Sen şöyle buyurdun: ‘Allah’ın katındaki, ebrarlara (iyi ve güzel ibadet yapanlara) daha hayırlıdır.'”
  3. Telkinin Arapça Yapılması:
    • Telkin, Arapça olarak yapılmalıdır. Bu, âhiret dilinin Arapça olması nedeniyle tercih edilir. Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bu konuyu şöyle açıklamıştır:

Hadis:

  1. “Şu üç şeyden dolayı Arapları sevin: Çünkü ben Arabım, Kur’ân Arapçadır ve Cennetliklerin dili de Arapçadır.” (İbn Abbas’tan rivayet edilmiştir.)

Telkinin Amacı ve Önemi Telkin, ölen kişinin kabir sualine doğru ve kolay cevap vermesine yardımcı olmak amacıyla yapılır. Bu uygulama, ölen kişinin ahiretteki durumunu iyileştirmek ve Allah’ın rahmetine mazhar olmasını sağlamak için yapılır.

Kabir Telkini: Uygulama ve Önemi

Ölümden sonra, ölen kişiye Münker ve Nekir melekleri gelir ve ona “Rabbin kim?”, “Peygamberin kim?” gibi sorular sorar. Bu önemli soruların hatırlanmasını ve ölen kişinin doğru cevaplar verebilmesini sağlamak amacıyla “telkin” uygulanır. Ehl-i Sünnet anlayışına göre, kabre konulan mükellef bir Müslümana telkin verilmesi dinen gerekli bir uygulamadır. Bu husustaki uygulama ve hadisler, telkinin önemini vurgular.

Telkinin Hadislerle Tespiti

Said b. Abdullah el-Evdî’den rivayet edilen bir hadise göre, Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), ölen bir kişinin kabrine toprağı serptikten sonra, telkin duası yapılmasını emretmiştir:

Hadis:

  • “Ölüm döşeğinde olan Ebû Ümâme’nin yanında bulunuyordum. Şöyle dedi: ‘Ben öldüğümde, Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem bize ne yapmamızı emrettiyse, bana da aynısını yapın. Peygamberimiz şöyle buyurmuştu: ‘Biriniz vefat eden kardeşinizin kabrine toprağı serptikten sonra, kabrinin başında durup, “Ey filan kadının oğlu filan!” desin. O bunu işitir, fakat cevap veremez. Tekrar “Ey filan kadının oğlu filan!” desin, bu sefer kabrinde oturur. Bir kez daha “Ey filan kadının oğlu filan!” dediğinde, o kişi “Allah sana rahmet etsin, bana doğru yolu göster” der. Ancak siz bunu duymazsınız. Sonra şöyle deyin: “Dünyadan ayrıldığında hangi halde olduğunu hatırla. Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in O’nun kulu ve Resulü olduğuna şehadet ettin. Sen Allah’a Rabb olarak, İslam’a din olarak, Muhammed’e peygamber olarak ve Kur’an’a önder olarak razı oldun.” Bu telkini alan kişi, Münker ve Nekir meleklerinin yanında duramayacaklarını ve Allah’ın kendisini koruyacağını hatırlatır.’**

Peygamber Efendimiz’in talimatlarına göre, ölen kişinin telkini alması, onun ahiretteki durumunu kolaylaştırmak için önemli bir uygulamadır.

Telkin Duasında İsimlerin Kullanımı

Ölünün isminin bilinmesi veya bilinmemesi durumuna göre telkin farklılık gösterebilir:

  1. Kendi İsmi ve Annesinin İsmi Bilinen Ölüler:
    • Erkek ölü: “Ey Ahmed İbn-i Zeyneb!”
    • Kadın ölü: “Ey Hatice Bint-i Meryem!”
  2. Annesinin İsmi Bilinen, Kendi İsmi Bilinmeyen Ölüler:
    • Erkek ölü: “Ey Abdullah İbn-i Zeyneb!”
    • Kadın ölü: “Ey Emetallah Bint-i Zeyneb!”
  3. Kendi İsmi Bilinen, Annesinin İsmi Bilinmeyen Ölüler:
    • Erkek ölü: “Ey Ahmed İbn-i Havva!”
    • Kadın ölü: “Ey Hatice Bint-i Havva!”
  4. Hem Kendi İsmi Hem de Annesinin İsmi Bilinmeyen Ölüler:
    • Erkek ölü: “Ey Abdullah İbn-i Havva!”
    • Kadın ölü: “Ey Emetallah Bint-i Havva!”

Telkinin Önemi ve Dinî Dayanağı

Telkin, ölen kişiye ahiretteki sorulara doğru cevap vermesi için hatırlatıcı bir yardım sağlar. Bu uygulamanın dayanağı, hadislerdeki direktiflere ve İslam alimlerinin açıklamalarına dayanır. İmam-ı Saffar’a göre, ölü kabre konulduktan sonra ruhu ve aklı geri gelir ve telkini anlar, bu yüzden telkin meşrudur. Bu uygulamanın, ölümden sonra kişinin imanını ve bilgilerinin hatırlanmasını sağlamak açısından önemli olduğu belirtilir.Hadis-i Şerif: “İnsanlar uykudadır; ölünce uyanırlar” (İhyâ’ Ulûm ad-Dîn, Ali b. Ebi Talib’den). Bu hadis, ölümden sonra kişinin gerçekleri görmeye başladığını ve dolayısıyla annesinin ismi ile hitap edilmesinin uygun olduğunu ifade eder.

Telkin Duasi Arapca

Hasbinallahi ve nimel vekil duasına bakınız.

Arapça kısa dualar için tıklayınız.

Yemek duası Arapça ulaşmak için tıklayınız.

Arapça cuma mesajları için tıklayınız.

İnstagram hesabımızı takip ederek her gün farklı bilgiler öğrenebilirsiniz. Takip için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top