Amenerrasulü Duası Arapça Türkçe

Kur’an-ı Kerim’in Bakara suresinin son iki ayeti olarak bilinen Amenerrasulü duası, özellikle gece yatmadan önce okunması tavsiye edilen dualardan biridir.

Amenerrasulü Duası Arapça metni:

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

آمَنَ الرَّسُولُ بِمَا أُنْزِلَ إِلَيْهِ مِنْ رَبِّهِ وَالْمُؤْمِنُونَ ۚ كُلٌّ آمَنَ بِاللّٰهِ وَمَلَائِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ لَا نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِنْ رُسُلِهِ ۚ وَقَالُوا سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا ۖ غُفْرَانَكَ رَبَّنَا وَإِلَيْكَ الْمَصِيرُ ﴿٢٨٥﴾

 لَا يُكَلِّفُ اللّٰهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا ۚ لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْ ۗ رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَا إِنْ نَسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا ۚ رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَا إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِنَا ۚ رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهِ ۖ وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا ۚ أَنْتَ مَوْلَانَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ ﴿٢٨٦﴾

AMENERRASULU DUASI ARAPCA 3

Amenerrasulü Türkçe Okunuşu

Arapça okuma zorluğu yaşayanlar için Amenerrasulü duasının Türkçe okunuşu da önemlidir. İşte Bakara suresinden Amenerrasulü duasının Türkçe okunuşu:

Bismillahirrahmanirrahim

“Âmenerrasûlü bimâ unzile ileyhi min rabbihi vel mu’minûn, kullun âmene billâhi ve melâiketihî ve kutubihî ve rusulihî lâ nuferriku beyne ehadin min rusulih, ve gâlû semî’nâ ve eta’nâ gufrâneke rabbenâ ve ileykel masîr.

Lâ yukellifullâhu nefsen illâ vus’ahâ, lehâ mâ kesebet ve aleyhâ mektesebet, rabbenâ lâ tuâhıznâ in nesînâ ev ahta’nâ, rabbenâ velâ tahmil aleynâ ısran kemâ hameltehû alellezîne min kablinâ, rabbenâ velâ tuhammilnâ mâ lâ tâkate lenâ bih, va’fu annâ vağfirlene verhamnâ ente mevlânâ fensurnâ alel kavmil kâfirîn.”

AMENERRASULU DUASI TURKCE OKUNUSU

Amenerrasulü Türkçe Meali

Amenerrasulü duasının anlamı, Müslümanların iman esaslarını ve Allah’a bağlılıklarını ifade eden önemli mesajlar içerir. Amenerrasulü Türkçe meali şöyledir:

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle.

  • 285- Peygamber, Rabbinden kendisine indirilene iman etti, mü’minler de (iman ettiler). Her biri; Allah’a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine iman ettiler ve şöyle dediler: “Onun peygamberlerinden hiçbirini (diğerinden) ayırt etmeyiz.” Şöyle de dediler: “İşittik ve itaat ettik. Ey Rabbimiz! Senden bağışlama dileriz. Sonunda dönüş yalnız sanadır.”
  • 286- Allah bir kimseyi ancak gücünün yettiği şeyle yükümlü kılar. Onun kazandığı iyilik kendi yararına, kötülük de kendi zararınadır. (Şöyle diyerek dua ediniz): “Ey Rabbimiz! Unutur, ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma! Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme! Bizi affet, bizi bağışla, bize acı! Sen bizim Mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et.”

Amenerrasulü’nün Fazileti ve Önemi

Bu iki âyet, “Âmene’r-Rasûlü” adıyla bilinir ve Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) Miraç gecesinde vahyedilmiştir (Müslim, İman 279). Bu âyetlerin faziletiyle ilgili olarak Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

“Bakara sûresinin sonunda bulunan iki âyet, bir gecede okuyana yeter ve onu her türlü kötülükten korur.” (Buhârî, Fezâilü’l-Kur’an 10; Müslim, Müsâfirin 255)

Ayrıca, “Bu iki ayet bir evde üç gece okunursa, artık şeytan o eve yaklaşamaz.” denmiştir (Tirmizî, Sevâbu’l-Kur’ân 4).

Miraç gecesinde Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) üç büyük hediye verilmiştir: Beş vakit namaz, Bakara Sûresi’nin son iki âyeti ve Allah’a şirk koşmadan vefat eden ümmetinin büyük günahlarının affedileceği müjdesi (Müslim, Îman, 279).

“Allah Teâlâ, Bakara sûresinin sonunda yer alan iki âyeti, Arş’ın altındaki bir hazineden bana verdi. Bunları öğreniniz ve kadınlarınıza, çocuklarınıza öğretiniz. Çünkü bunlar rahmet, dua ve Kur’an’dır.” (Dârimî, Fezâilü’l-Kur’an 14)

Bir rivayete göre, “Arş-ı Rahman’ın altındaki hazineden dört şey indirilmiştir: Fatiha-i Şerif, Ayet-el Kürsi, Bakara Sûresi’nin sonu (Âmene’r-Rasûlü) ve Kevser Suresi.” (El-Mütteki, Kenzu’l Ummal, 1/558)

Peygamberimiz (s.a.v.), Bakara Suresi’nin son iki âyetinin “cennet hazinelerinden” olduğunu ifade etmiştir (İ. Canan, K. Sitte, Muhtasar ve Şerhi, Bakara Suresinin Fazileti Bölümü).

“Arş’ın altındaki hazineden” ya da “Cennet hazinelerinden” indirilmiş olmaları, bu âyetlerin büyük bir bereket ve fazilete sahip olduğunu ifade eder.

Bu âyetleri okuyanlara cennette mükâfat verileceğine dair bir işaret bulunur. Hazine anlamına gelen “kenz” ifadesi ecir ve mükâfat anlamında kullanılmıştır (İbn Esir, en-Nihaye, HZN md.). Her ibadetin ve duanın bir karşılığı vardır ve bunlar cennette biriktirilir. Hadislerde geçen bu sûrelerin cennette büyük ecir ve mükâfata vesile olacağı belirtilmiştir.

Ayetlerin inişiyle ilgili farklı rivayetler bulunmaktadır. Bir görüşe göre, Bakara Suresi’nin son iki âyeti Cebrâil aracılığıyla değil, Peygamberimiz tarafından Miraç gecesi doğrudan işitilmiştir. Bu rivayet doğrultusunda, Bakara Suresi Medine döneminde nazil olmuş olsa da, bu iki âyetin daha önce indiği kabul edilmektedir. Ancak bazı âlimler, bu âyetlerin de Medine’de Cebrâil aracılığıyla indiğini belirtmiştir (bkz. Elmalılı, Hak Dini Kuran Dili, Bakara Suresi 286. ayetin tefsiri).

Hasan, Mücahid ve İbn Sirin gibi tabiin âlimlerinden nakledilen bir başka rivayete göre ise, Bakara Suresi’nin bu son iki âyeti Peygamberimiz tarafından Miraç gecesinde aracı olmaksızın duyulmuştur. el-Vahidi de Mukâtil b. Süleyman’dan aktardığı bir rivayette, bu âyetlerin Miraç gecesinde doğrudan Hz. Peygamber’e indirildiğini belirtmiştir (bkz. Razi, ilgili ayetin tefsiri).

Amenerrasulü’nün Okunması Gereken Zamanlar Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Bakara suresinin son iki ayetini gece yatmadan önce okumanın faziletli olduğunu belirtmiştir. Özellikle uyumadan önce okunması tavsiye edilen Amenerrasulü, Müslümanların manevi olarak korunmasına katkı sağlar. Ayrıca, zor zamanlarda ve Allah’ın yardımını dileme amacıyla da okunması tavsiye edilir.

Amenerrasulü Tefsiri

Sûrenin başında Allah’ın iyi kullarının gayb âlemine, doğru yolu göstermek üzere gönderilmiş Kur’an’a ve ondan önce gelen kitaplara iman ettikleri, namazı kılıp zekâtı verdikleri, Allah’ın verdiklerinden O’nun rızâsı için harcamalar yaptıkları, bu iman ve güzel ameller sayesinde Allah rızâsına uygun bir hayat sürüp iki cihan saadetine nâil oldukları zikredilmişti.

Arkadan tafsilâta geçilmiş, daha önce gelen kitaplar, peygamberler, ümmetler, Allah’ın onlara bahşettiği çeşitli nimetler, nankörlükler, isyanlar anlatılmış, bunlardan ibret alınarak İslâm’ın getirdiği hidayetten sapılmaması pekiştirilerek istenmişti. Bu sûre, hicretin ilk yıllarında geldiğinde muhatapları büyük ölçüde Allah’ın rızâsına uygun bir hayat yaşıyorlardı. O’nun rızâsı için her şeylerini geride bırakarak Medine’ye hicret etmiş muhacirlerle onlara her şeyleriyle kucak açmış ensar vardı. Allah Teâlâ sûrenin sonunu getirirken bu kullarına bir mükâfat olmak üzere onlar hakkındaki hükmünü, onların kendi nezdindeki yer ve değerlerini bildirmek istemiş, böylece ilk müslümanların yolunu izleyecek olanlara da bir dinî hayat dersi, kul ile rabbi arasındaki ilişkiyi kurmanın yolu hakkında bir anahtar vermiştir.

Resul ve çevresindeki müminlerin imanlarının ve itaatlerinin Allah tarafından tasdik edilmesi eşsiz bir iltifat, emsalsiz bir saadet vesilesidir. Bu tasdiki takip eden niyaz tâlimi ise kulluk yolundaki iniş çıkışları göstermekte, iyi niyetli kulların istemeden meydana gelen kusurlarını yüce mevlânın bağışlayacağına işaret etmekte, Hz. Peygamber’in ümmetine gelen en son ve kâmil dinin başta gelen özelliklerinden biri olan “kolaylık” temel kuralını dile getirmekte; esasen kulluğun güç olmadığını, çünkü Allah’ın kullarına güçlerini aşan yükümlülükler buyurmadığını açıkça ortaya koymaktadır.

Tefsirin tamamını okumak için tıklayınız.

Amenerrasulu duası ne için okunur?

“Bakara sûresinin sonunda iki âyet vardır ki, bir gecede okuyana onlar yeter; onu her türlü kötülüklerden korur.” (Buhârî, Fezâilü’l-Kur’an 10; Müslim, Müsâfirin 255)

Amenerrasulü suresi hangi?

Bakara suresinin son iki (285-286) ayetidir.

Telkin duasını okumak için tıklayınız.

Arapça Hatim duası öğrenmek isterseniz inceleyiniz.

Fil suresi Arapça yazımıza bakabilirsiniz.

Kureyş suresi Arapça yazımıza bakabilirsiniz.

İnstagram hesabımızı takip ederek her gün farklı bilgiler öğrenebilirsiniz. Takip için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top