Bu makalede, yemek duası Arapça olarak nasıl okunur, Türkçe okunuşu nedir ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile Süleymancıların kullandığı yemek duaları gibi farklı versiyonları ele alacağız.Yemek duası, İslam kültüründe yemek öncesi ve sonrası yapılan önemli ibadetlerden biridir. Bu dualar, sofraların bereketlenmesi ve yenen nimetlerin Allah tarafından bir lütuf olarak kabul edilmesi amacıyla okunur. Arapça olarak okunan yemek duaları, Müslümanlar arasında yaygın bir gelenektir ve pek çok farklı versiyonu bulunmaktadır.
Yemek Duası Arapça
İslam dininde yemek duası, yemeğe başlarken ve yemeği bitirdikten sonra Allah’a şükran ifade etmek amacıyla okunur. Bu dualar genellikle kısa ve özdür, ancak anlam olarak derin bir şükran duygusu içerir. Yemek duası, hem bireysel olarak hem de toplu halde yapılabilir. Arapça olarak okunan yemek duası, Müslümanlar arasında yaygın olarak bilinir ve uygulanır.
Yemek Duası Arapça Metni:
أَعُوذُ بِاللّٰهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحيمِ
كُلُوا وَاشْرَبُوا وَلَا تُسْرِفُواۚ اِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْرِفينَ
صَدَقَ اللّٰهُ الْعَظِيمُ
اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذِى اَطْعَمَنَا وَسَقَانَا وَجَعَلَنَا مِنَ الْمُسْلِمِينَ
وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَكَاتُهُ عَلَيْنَا وَعَلٰى جَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ
اَللّٰهُمَّ اغْفِرْ وَارْحَمْ صَاحِبَ هٰذَا الطَّعَامِ واْلاٰكِلِينَ
اَللّٰهُمَّ اِنَّا نَسْئَلُكَ تَمَامًا اَلنِّعْمَةَ
وَدَوَامَ الْعَافِيَةَ وَحُسْنَ الْخَاتِمَةَ
اَللّٰهُمَّ زِدْ وَلَاتَنْقُصْ بِحُرْمَةِ الْفَاتِحَةِ
Yemek Duası Anlamı
Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah’a sığınır, Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla başlarım. “…yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz; çünkü Allah israf edenleri sevmez.” (Araf Suresi 31. Ayet) Yüce Allah doğru söylemiştir. “Bizi yediren, bizi içiren ve bizi Müslümanlardan kılan Allah’a hamdolsun. Allah’ın rahmeti, bereketi bizim ve tüm Müslümanların üzerine olsun. Allah’ım! Bu yemek sahibini ve yiyenleri bağışla, rahmet eyle. Şüphesiz biz senden nimetin tamamını, sıhhatin devamını ve güzel ölümü isteriz. Allah’ım! Fatiha hürmetine nimetini artır, azaltma
Yemek Duası Arapça Türkçe Okunuşu
Yemek duasının Arapça metnini doğru bir şekilde okumak, Arapça bilmeyenler için zor olabilir. Ancak Türkçe okunuşu ile bu duayı ezberlemek ve okumak daha kolaydır. İşte Arapça yemek duasının Türkçe okunuşu:
Auzü billâhi mine’ş-şeytânirracîm. Bismillâhirrahmânirrahîm.
Kulû ve’şrabû ve lâ tusrifû. İnnehu lâ yuhibbü’l-musrifîn.
Sadakallâhulazîm.
Elhamdü lillâhillezî at’amenâ ve seqânâ ve ce’alenâ mine’l-müslimîn.
Ve rahmetullahi ve berekâtuhu aleynâ ve alâ cemî’i’l-mü’minîn.
Allahümma’ğfir ve’rham sâhibe hâzâ’t-ta’âmi ve’l-âkilîn.
Allahümme innâ nes’elüke temâmen-ni’mete.
Ve devâmel-âfiyete ve husnel-hâtimeti.
Allahümme zid ve lâ tenkıs bi-hürmetil-Fâtiha.
Bu dua, yemek sonrası okunarak, Allah’a şükran ifade edilir ve sofradaki nimetlerin bereketli olması için dua edilir. Yemek duası Arapça Türkçe okunuşu, özellikle Arapça bilmeyenler için büyük bir kolaylık sağlar.
Süleymancıların Yemek Duası Arapça
Türkiye’deki bazı cemaatler ve tarikatlar, kendi dini uygulamalarına uygun olarak belirli dualar okurlar. Süleymancıların yemek duası Arapça olarak bilinen dua da bu cemaatin mensupları arasında yaygındır. Bu dua, Süleymancıların geleneklerine uygun olarak okunur ve cemaat içinde önemli bir yere sahiptir.
Süleymancıların Yemek Duası Arapçası:
اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ (٢ مرَّات)
اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذِي أَطْعَمَنَا وَسَقَانَا وَجَعَلَنَا مِنَ الْمُسْلِمِينَ.
اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ، وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِينَ.
وَعْفُ عَنَّا,وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا، أَنْتَ مَوْلاَنَا، فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ. (٣ مرَّات)
اَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ بِعَدَدِ أَنْوَاعِ الرِّزْقِ وَالْفُتُوحَاتِ. يَا بَاسِطُ الَّذِي يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ يَشَاءُ بِغَيْرِ حِسَابٍ.
اُبْسُطْ عَلَيْنَا رِزْقًا وَاسِعًا مِنْ كُلِّ جِهَةٍ مِنْ خَزَائِنِ غَيْبِكَ بِغَيْرِ مَنَّةٍ مَخْلُوقٍ، بِمَحْضِ فَضْلِ كَرَمِكَ بِغَيْرِ حِسَابٍ.
يَا أَكْرَمَ الْأَكْرَمِينَ وَيَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ، اِفْتَحِ الْبَابَ يَا الله (٣ مرَّات)
يَا اللهُ يَا كَافِي، يَا فَتَّاح، يَا مُفَتِّح، فَتِّحْ بِالْخَيْرِ.
اَللّٰهُمَّ اغْفِرْ صَاحِبَ هٰذَا الطَّعَامِ وَالْآكِلِينَ.
اَللّٰهُمَّ اجْعَلْ دَوْلَتَنَا دَائِماً، وَأَوْلَادَنَا عَالِماً صَالِحاً، وَلَا تُسَلِّطْ عَلَيْنَا ظَالِمًا.
اَللّٰهُمَّ زِدْ وَلَا تَنْقُصْ نِعْمَةً كَثِيرَةً بِحُرْمَةِ الْفَاتِحَةِ.
Süleymancılar, bu duayı genellikle yemek sonrasında cemaat olarak topluca okurlar. Süleymancıların yemek duası Arapça olarak cemaat içinde yaygındır.
Süleyman Hilmi Tunahan K.S. Talebelerine Öğrettiği Yemek Duası Türkçe Okunuşu:
Elhamdü lillah (2 Kez)
Elhamdü lillahillezii et`amenaa vesegaanee vecealenee minel müslimiyn.
Elhamdü lillehi rabbil alemiyn vessaleeti vesseleemü alaa seyyidinaa Muhammed’in ve alaa eelihii ve sahbihii ecmaıyn.
Vagfu anne vagfirlenaa verhamnaa ente mevlanaa fensurnaa alel gavmil kefiriyn. (3 Kez)
Allahümme salli alaa seyyidinaa Muhammed’in biadedi envaaırrızgı velfütuhat yaa baasıtullezii yebsüturrızga limen yesaau bi gayri hisaab.
Übsut aleynaa rizgan veesian min külli cihetin min hazeeini gaybike bigayri minneti mahlug bi mahzi fazlı keramike bigayri hisaab.
Yaa ekramel ekramiyn veya erhamerrahimiyn, iftahilbaabe yaa Allah (3 Kez)
Yaa Allahu yaa kafii yaa fettaah yaa müfettih fettih bil hayr.
Allahümmegfir sahibe hezettaami vel eekiliyn.
Allahümme c’al devletenaa daaimen evledenaa aalimen saaliha velaa tüsallit aleynaa zalimen.
Allahümme zid velaatengus nıgmeten kesiyraten bihurmetil FATIHA.
Yemek Duası Arapça Türkçe Kısa
Kısa Yemek Duası (1) – Ebû Ümâme –radıyallahu anh-’den mervîdir ki: Rasûl-i Ekrem –sallallahu aleyhi ve sellem– Efendimiz yemekten sonra şöylece duâ etmişlerdir:
اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ كَثِيرًا طَيِّبًا مُبَارَكًا فِيهِ غَيْرَ مَكْفِيٍّ وَلَا مُوَدَّعٍ وَلَا مُسْتَغْنًى عَنْهُ رَبَّنَا
Yemek Duası Türkçe Okunuşu: “Elhamdülillahi kesiran dayyiben mübareken fihi ğeyra mekfiyyin velâ müvedde’in velâ müsteğnen a’nhü rabbena.”
Yemek Duası Anlamı: “Yâ Rabb! Sana, pek çok ve riya gibi şeylerden uzak ve yümn ü bereketi bulunan, nezd-i ulûhiyyetinde makbul olup merdûd olmayacak derece-i kemâl-i ihlâs üzere ve hiç bir sûrette kâfi görmiyeceğimiz ve dâima yapmaya devam edeceğimiz ve hiç bir surette bırakmıyacağımız ve kendisinden hiç bir vakit istiğna göstermiyeceğimiz bir hamd ile sana hamdederiz. Sen bizim Rabbimizsin; yani nîmetin her türlüsü ile bizi besleyen, yaşatansın.” (Buhârî, Et’ime, 54)
Türkçe Yemek Duası
Bizleri yokken var eden, bizlere yedirip-içiren Yüce Rabbimize hamdolsun, Kâinatın efendisi sevgili peygamberimize salât ve selâm olsun. Mağfiret ve rahmet bütün Müslüman kardeşlerimizin üzerine olsun.
Ya Rabbi! Rızık ve nimet veren sensin! Sen kapına yönelenleri boş çevirmezsin. Biz aciz kullarız, Senin sonsuz ikram ve ihsanına muhtacız. Bizlere dünya ve âhirette güzel nimetler ihsan eyle!
Ey güzel Rabbimiz! Bu sofrada tattırdığın nimetlerin daha güzellerini ebedî mutluluk yurdu olan cennetinde de tatmayı bizlere nasip eyle!
Ya Rabbi! Bu helâl gıdaların şükrünü eda edebilmeyi ve Sana kullukta bulunabilmeyi bizlere nasip eyle!
Ya Rabbi! Bu sofranın hazırlanmasında emeği geçen kardeşlerimizin kazançlarına bereket, kendilerine sağlık huzur ve mutluluk ihsan eyle! Ailelerinden ahirete göç edenlere ve geçmişlerimize merhamet eyle!
Ya Rabbi! Mülkün sahibi sensin, dilediğine mülkü verir, dilediğinden alırsın. Dilediğini aziz, dilediğini zelil edersin. Bizleri; aziz kıldığın ve nimet verdiğin kullarından eyle!
Ya Rabbi! Bizleri nimetlerinden mahrum eyleme. Sağlık, huzur ve mutluluğumuzu daim eyle.
Ya Rabbi! Bizleri, mümin kardeşlerimizi ve tüm insanlığı her türlü kaza, bela, afet ve musibetlerden muhafaza eyle! Barış ve esenlik dolu bir dünyada yaşayabilmemizi bizlere lütfeyle!
Yemek Duası Okumanın Önemi
Yemek duası okumak, İslam’da Allah’a şükretmenin bir yoludur. Yemek öncesi ve sonrası duaları, sofranın bereketini artırdığına inanılan bir ibadettir. Bu dualar, sadece bir ritüel değil, aynı zamanda Allah’a olan minnetin ve şükranın bir ifadesidir. Yemek duası Arapça olarak okunması, İslam kültüründe önemli bir yer tutar ve Müslümanların günlük yaşamlarında yaygın olarak uygulanır.
Yemek duası okumak, aile bireyleri arasında birlik ve beraberliği pekiştirir. Ayrıca, duaların Arapça olarak okunması, Müslümanlar arasında dil birliğini de sağlar. Özellikle çocukların bu duaları öğrenmesi, İslam kültürüne uygun olarak yetişmeleri için önemlidir.
Sonuç
Yemek duaları, İslam kültüründe önemli bir yere sahiptir ve Arapça olarak okunması, bu duaların geleneksel ve manevi değerini artırır. Yemek duası Arapça olarak okumak, Allah’a olan şükran duygusunu ifade etmenin en güzel yollarından biridir. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Süleymancıların yemek duaları, bu konuda Müslümanlara rehberlik eder. Her iki dua da, sofraların bereketlenmesi ve Allah’a şükür amacıyla okunur. Yemek duasını öğrenmek ve uygulamak, İslam’ın temel ibadetlerinden biridir ve bu duaların Arapça metinleri ile Türkçe okunuşları, Müslümanlar için büyük bir kolaylık sağlar.
Ayetel Kürsinin fazileti ve anlamına buradan ulaşabilirsiniz.
İnna Lillahi ve İnna İleyhi Raciun ayetine bakınız.
Ezan duasına ulaşmak için tıklayınız.
Nazar duasına ulaşmak için tıklayınız.
Hasbinallahi ve nimel vekil duasına bakınız.
İnstagram hesabımızı takip ederek her gün farklı bilgiler öğrenebilirsiniz. Takip için tıklayınız.